Kempingről

A Kemping rövid története

Sástó az ország legmagasabban fekvő természetes tava. Mivel a tó környéke sokáig mocsaras lápvidék volt, Gyöngyös város vezetése elhatározta a terület rendezését, és turisztikai céloknak megfelelő kialakítását. A mocsár lecsapolására és a tó kitisztítására az 1960-as években került sor. A fenti tevékenységet a Gyöngyösön és környékén működő vállalatok végezték el, melynek fejében területet kaptak Sástón, ahol vállalati üdülőt létesíthettek.

Ugyanekkor Algyőről egy leselejtezett, 50 m magas fúrótorony került ide, amelyből kilátót alakítottak ki és a kempinggel szemben a tó túloldalán állítottak fel. A torony 1998-ban felújításra került, jelenleg egy rádiótelefon társaság bérli és tartja karban.

A kemping is ekkor kezdett kiépülni. Kezdetben egy elkerítetlen területen komfort nélküli faházak épültek, amelyek között sátrak felállítására is lehetőség nyílt.

Az első vizesblokkok, valamint a 28 szobás motel a hetvenes években épültek a Heves Megyei Idegenforgalmi Hivatal jóvoltából. Ekkor került sor a kemping területének elkerítésére is. A 80-as évek közepén újabb fejlesztés keretén belül egy napelemes vizesblokk épült a motel mellett. A komfortos faházak 1989-ben épültek a kemping területén. 1995-re pedig elkészült a recepció mögötti új vizesblokk az oldalában főzési és mosogatási lehetőséggel.

A kemping üzemeltetése a 90-es évek elején az egri központú EGER TOURIST KFT kezébe került, és egészen 2000. év őszéig ott is maradt. A Heves Megyei Önkormányzat, aki a kemping tulajdonosa volt 2000-ben elhatározta a kemping értékesítését, amelyet árverésen az Élpak Zrt. nyert meg. 2000. decemberében az új tulajdonos a kemping üzemeltetésére létrehozott egy KFT-t, Mátra Kemping Kft. néven. Még a kemping megnyitása előtt felújításra kerültek mind a komfortos, mind a komfort nélküli faházak, valamint a vizes blokkok. A 28 szobás motel pedig 2001 őszétől fűthető, így tehát már télen is vendégfogadásra kész, hogy vendégeink egész évben élvezhessék a Mátra örömeit.

Az ÉLPAK Zrt. 2009. év végén projekt javaslatot nyújtott be az Észak Magyarországi Operatív Program „Kereskedelmi szálláshelyek és szolgáltatások minőségi fejlesztése" tárgyú pályázati felhívásra.

A megítélt támogatás segítségével megvalósult 27 db lakókocsi elhelyezésére is alkalmas, közművesített kemping parcella. Elkészült 2 db akadálymentes vizesblokk, 4 kerti zuhanyzó, megépült 15 db négyszemélyes és 6 db nyolc személy elhelyezésére alkalmas összkomfortos üdülőház. Felújításra került a recepciós épület, nyitott-fedett közösségi terek kerültek kialakításra, új étterem és büfé épült, megvalósult a Kemping parkosítása, faállományának ifjítása, új játszótér is létesült. A Kemping területén kialakításra került egy nagyrészt saját forrásból finanszírozott – turista szállóként is funkcionáló – háromszintes épület, mely helyet ad a szauna-világnak, gőzfürdőnek és a sóbarlangnak.

Szállás foglalható: 2013. május 1-től