Négycsillagos Kemping a Mátrában

Sástó Kemping fejlesztése – Négycsillagos Kemping a Mátrában

Az ÉLPAK Zrt. 2009. év végén projekt javaslatot nyújtott be az Észak Magyarországi Operatív Program „Kereskedelmi szálláshelyek és szolgáltatások minőségi fejlesztése tárgyú pályázati felhívásra „A Gyöngyös – Sástó Kemping fejlesztése a szolgáltatási színvonal emelése érdekében” címmel. A projekt javaslatot a Bíráló Bizottság 383.561.031 Ft összköltség és 45%-os támogatási intenzitás mellett támogató döntésben részesítette és 172.602.464 Ft felhasználható támogatást ítélt meg a projekt megvalósításához.

A projekt általános célja a Kemping szolgáltatási színvonalának emelése, kapacitásának bővítése, kihasználtságának javítása, a célcsoportok számának bővítése, munkahelyteremtés, a jövedelemtermelő képesség növelése, új attrakciók létrehozása úgy, hogy az új szolgáltatások és a fejlesztés ne veszélyeztesse a természet kialakult értékeit, egyensúlyát, a szálláshely legnagyobb fejlesztés előtti látnivalóját: a vadregényes ősnövényzetet.

A megítélt támogatás segítségével megvalósul 27 db lakókocsik elhelyezésére is alkalmas, közművesített kemping parcella kialakítása. Elkészül 2 db akadálymentes vizesblokk, 4 kerti zuhanyzó, megépül 15 db négy személyes és 6 db nyolc személy elhelyezésére alkalmas összkomfortos üdülőház. Felújításra kerül a recepciós épület, nyitott-fedett közösségi terek kerülnek kialakításra, új étterem és büfé épül, megvalósul a Kemping parkosítása, faállományának ifjítása, új játszótér létesül. A Kemping területén kialakításra kerül egy nagyrészt saját forrásból finanszírozott – turista szállóként is funkcionáló – háromszintes épület, mely helyet ad majd új támogatott attrakciós elemeknek: a szauna-világnak, gőzfürdőnek és a sóbarlangnak. Támogatásból megvalósul az üdülőházak berendezése, a konyha és az étterem felszereléseinek, bútorzatának beszerzése, számítástechnikai eszközök beszerzése, internet hozzáférés kiépítése, beléptető rendszer kialakítása, akadálymentes WEB oldal készül.

A projekt előkészítési szakasza, a beruházás építési engedélyezési eljárása már 2009-ben elkezdődött, így a tényleges megvalósítás – az alapkőletétellel, a kivitelezők kiválasztásának folyamatával – a támogatás odaítélését követően rövid időn belül, 2011 áprilisában elindult. Az építési kivitelezési munkálatok igen jól haladnak, készültsége mára eléri a 90 %-ot.

A kivitelezési munkálatok a tervek szerint idén októberben befejeződnek. Próbaüzemet követően, 2013 tavaszától a Sástó Kemping 332 férőhelyre bővítve, gyönyörűen felújítva, európai uniós színvonalú szolgáltatásokkal, új attrakciókkal várja a pihenni vágyókat.